Русия използва природния газ като политическо и икономическо оръжие, България е

...
Русия използва природния газ като политическо и икономическо оръжие, България е
Коментари Харесай

Александър Николов: Русия използва природния газ като политическо оръжие

Русия употребява природния газ като политическо и икономическо оръжие, България е спазила всичките си отговорности към " Газпром " за доставка на синьо гориво. Действията на съветската страна слагат " Газпром " в едностранно несъблюдение на контракта. 

Това разгласи министърът на енергетиката Александър Николов в изказване за решението за прекъсване от през днешния ден на доставките на газ за България. 

  " Към момента безусловно всички доставки към сериозните сдружения са обезпечени най-малко за един месец напред ", съобщи министърът.  " Подсигурени са различни количества за " задоволително обозрим интервал " ", добави той. " Не следва да чакаме ограничаващ режим. "

Николов уточни, че съгласно писмото от " Газпром "  причина за спирането на доставките от Русия е било противоречие от българска страна за метода на заплащане. В началото на април Кремъл пожела да получава дължимите суми по комплицирана банкова скица посредством конвертирането им в рубли, до момента в който в контракта за публична валута е посочен доларът.

" Предложената от съветската страна двуетапна процедура за заплащане крие обилни опасности, " изясни министърът. " На процедура бихме изгубили надзор върху парите си след осъществяване на заплащане в щатски долари, както е по контракт, " Руската банка има надзор на конвертирането в рубли и няма " безусловно никаква изясненост " за съответния обменен курс, който би бил употребен, сподели още той.

Българската страна би била изложена на риск да извърши заплащания, без да получи каквито и да е било доставки на газ от съветска страна, добави Николов. 

Информацията за прекъсването на доставките " следва да се удостовери физически по тресето на оператора безусловно да няколко минути, ако е реалност, " заяви министърът. " След съвещанието на Министерския съвет, в случай че имаме удостоверение за понижаване на физическите доставки, ще ви осведомяваме ", добави той. Причината е, че така наречен " газов ден " стартира в 9 ч сутринта..

" Докато съм министър и до момента в който давам отговор за тази административна конструкция, България няма да води договаряния под напън. България не се продава и не се поддава на каквато и да е цена, на който и да е търговски контрагент или друга трета страна, " безапелационен бе Николов.

Очаквайте още информация.

 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР